• Εγκαίνια Τελετή Ανασκαφικής Περιόδου 2003

  Posted on Ιούλιος 10, 2003 by in Εκδηλώσεις

  Β΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΥΘΗΡΩΝ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Ο Δήμος Κυθήρων και η Αρχαιολογική Ερευνητική Ομάδα Κυθήρων της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. έχουν τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της ανασκαφικής περιόδου 2003 στο σπήλαιο Χουστή του Διακοφτιού, την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003 και ώρα 19.00.

  Την τελετή του Αγιασμού θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Κυρίλλος και την έναρξη θα κηρύξει ο δήμαρχος Κυθήρων κ. Αρτέμης Καλλίγερος. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί αρχαιολογική ξενάγηση από τον αρχαιολόγο του μουσείου Κυθήρων της Β΄ ΕΠΚΑ κ. Άρη Τσαραβόπουλο.

  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

  Η Β΄ ΕΠΚΑ του ΥΠ.ΠΟ. πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές έρευνες στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.

  Οι έρευνες περιλαμβάνουν αφ’ ενός μεν αρχαιολογικές ανασκαφές, που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία του νησιού – με σημαντικότερες αυτές του Σπηλαίου Χουστή στο Διακόφτι και στην περιοχή της Παλαιόπολης, καθώς και αυτές στο νησί της Μικρής Δραγονάρας- αφ’ ετέρου επιτόπιες έρευνες εντοπισμού και καταγραφής αρχαιοτήτων σε όλο το νησί με στόχο τη συμπλήρωση του αρχαιολογικού και ιστορικού χάρτη των Κυθήρων.

  Αναλυτικότερα επισημαίνουμε ότι η έρευνα στο Διακόφτι έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός σπηλαίου με μνημειακή κλιμακωτή είσοδο, λαξευμένη στο βράχο, που κατοικείται τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ. Το σπήλαιο, επαναχρησιμοποιείται, από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα, ως χώρος λατρείας κατά την κλασική εποχή (5ος – 4ος αιώνας π.Χ.) και πιθανόν να ταυτίζεται με τη λατρεία της Αφροδίτης, θεάς προστάτιδας των αρχαίων Κυθήρων. Επίσης, στον υπαίθριο χώρο εκτός του σπηλαίου εντοπίσθηκαν χώροι κατοικίας, λατρείας και βιοτεχνικής δραστηριότητας που χρονολογούνται τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ.

  Στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης έχουν ήδη ανασκαφεί μινωικές οικίες με ευρήματα σημαντικά μινωικά αγγεία, οι οποίες χρονολογούνται περί το 1500 π.Χ., καθώς και ιερό της Αλέας Αθηνάς των Κλασικών χρόνων.

  Στη θέση Καμπί του Καραβά, ερευνήθηκε μινωικός θαλαμοειδής τάφος που χρονολογείται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.

  Στα Βιαράδικα, κοντά στην πηγή του χωριού, ήρθαν στο φως μικροί θαλαμοειδείς τάφοι της ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου (14ος αιώνας π.Χ.), μιας περιόδου άγνωστης έως τώρα στο νησί.

  Στη νησίδα Αντιδραγονέρα ή Μικρή Δραγονάρα, έχει εντοπιστεί και ανασκαφεί ιερό του γαιηόχου Ποσειδώνα, από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στο ιερό αυτό εναπόθεταν τα αφιερώματα τους προς τιμήν του θεού, οι διερχόμενοι ναυτικοί. Πλήθος τέτοιων αφιερωμάτων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών. Πλην των άλλων, βρέθηκαν σιδερένια δακτυλίδια, σφραγιδόλιθοι και μεγάλος θησαυρός 216 νομισμάτων, προερχόμενα από 54 διαφορετικές πόλεις, από όλο το φάσμα του τότε γνωστού κόσμου, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τις ακτές της Ιβηρικής. Το ιερό του Ποσειδώνα ήταν σε χρήση από τον 3ο αιώνα έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

  Από τις έρευνες εντοπισμού αρχαιοτήτων, αναφέρουμε ενδεικτικά:
  α) Την περισυλλογή σπασμένων αγγείων, εκ των οποίων ένα με ιδιαίτερη στίλβωση και γραπτή διακόσμηση, από το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο, τα οποία ήδη συντηρήθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο. Τα αγγεία αυτά χρονολογούνται στη Νεότερη Νεολιθική εποχή (τέλος 5ης χιλιετίας) και αποτελούν την πρωιμότερη ένδειξη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί.
  β) Την ανακάλυψη σπηλαίου με ιερή χρήση κατά τους Μινωικούς και Μυκηναϊκούς χρόνους (2η χιλιετία) στη θέση Καταφυγάδι στο Μερμηγκάρη.
  γ) Τον εντοπισμό ανοικτού παλαιοχριστιανικού ιερού πιθανόν της εποχής των Διωγμών στο εσωτερικό του σπηλαίου της Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία.
  δ) Τον εντοπισμό, τον καθαρισμό και την ανάδειξη μνημειακού θαλαμοειδούς μινωικού τάφου κοντά στα Μητάτα.
  ε) Την ανακάλυψη σημαντικού αρχαίου κτιρίου μεγάλων διαστάσεων, δημόσιας χρήσης, πιθανόν προϊστορικού κτίσματος, το οποίο θα ανασκαφεί φέτος για πρώτη φορά.

  Πέραν όμως των καθαρά επιστημονικών, ιστορικών κινήτρων της αρχαιολογικής έρευνας πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η προβολή των μνημείων του νησιού και εξ’ αυτής προσδοκώμενη ανάπτυξη του τόπου. Προς αυτόν το σκοπό, οι ανασκαφικοί χώροι λειτουργούν ταυτοχρόνως και ως μουσειακοί εκθεσιακοί χώροι, με την εμπεριστατωμένη ξενάγηση που γίνεται από τους ανασκαφείς στους καθημερινούς επισκέπτες που περιηγούνται τις ανασκαφές.

  Δεκάδες Κυθήριοι και ξένοι επισκέπτες περνούν καθημερινά από τους αρχαιολογικούς χώρους και καθίστανται έτσι οι καλύτεροι πρεσβευτές της παράδοσης και του πολιτισμού του νησιού.

  Τελικός στόχος είναι να γίνουν οι ανασκαπτόμενοι αρχαιολογικοί χώροι επίσημα επισκέψιμα ιστορικά πάρκα εμπλουτισμένα με το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό για την πληροφόρηση των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

  ΦΟΡΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  Οι εργασίες πραγματοποιούνται από επιστημονική ομάδα της Β΄ ΕΠΚΑ του ΥΠ.ΠΟ, επικεφαλής της οποίας είναι ο επιμελητής της Β΄ ΕΠΚΑ κ. Άρης Τσαραβόπουλος. Συνεργάζονται επίσης, ερευνητές αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές και άλλοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Κυρίαρχος στην πραγμάτωση του προγράμματος είναι ο ρόλος της συμμετοχής πολυπληθούς ομάδας φοιτητών, που στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς, συντελούν τα μέγιστα στην πρόοδο των ερευνών.


Αρέσει σε %d bloggers: