• Στη Μνήμη του Πάνου Φύλλη

  Posted on Ιανουάριος 12, 2012 by in Αφιερώματα

  Ο Πάνος Φύλλης γεννήθηκε στον Αυλαίμονα το 1912. Είναι ο μεγαλύτερος ποιητής στην ιστορία των Κυθήρων. Τελείωσε τα μαθητικά του χρόνια στα Κύθηρα. Αχώριστος φίλος του υπήρξε ο Δημήτριος Κόμης, Κυθήριος λόγιος. Μετά το σχολείο ανέβηκε στην Αθήνα και δούλεψε στο θείο του μέχρι να καταγεί στο στρατό το 1934. Εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, «Τα τσιριγώτικα» το 1940, λίγο πριν τον πόλεμο. Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Φύλλης βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο ενάντια στον ιταλικό φασιστικό στρατό. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών με τους Γερμανούς και τον έρχομό των τελευταίων στην Ελλάδα, αρχή της ναζιστικής κατοχής, ο Φύλλης επέστρεψε στην Αθήνα και οργανώθηκε στο Ε.Α.Μ Πόλης και τον ΕΛ.Α.Σ. Ακολούθησε στη φυλακή μετά από σύλληψη και αποφυλακίστηκε το Δεκέμβρη του 1944 ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετά την απελευθέρωση παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Κουτρουμπούση και απέκτησαν δύο παιδιά. Συνέχισε να μένει και να εργάζεται στην Αθήνα και να παραθερίζει στα Κύθηρα. Εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές και θεωρείται ο διασώστης της κυθηραϊκής διαλέκτου. Τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις.

  Η προσφορά του Πάνου Φύλλη στα κοινά των Κυθήρων υπήρξε σημαντική. Για το Διακόφτι έχει αξία η αναφορά στην προσπάθεια ίδρυσης κέντρου λογοτεχνών στο Διακόφτι. Το 1952, ο Πάνος Φύλλης συνεργάστηκε με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και μαζί προσπάθησαν να τους παραχωρηθεί από το κράτος η νησίδα Μακρυκύθηρα ή Μακρονήσι του Διακοφτίου, που σήμερα είναι κατασκευασμένο το λιμάνι των Κυθήρων. Ο σκοπός της παραχώρησης ήταν η δημιουργία πρότυπου συνοικισμού για τη φιλοξενία των ανθρώπων του πνεύματος ή αλλιώς του Λογοτεχνικού Κέντρου των Κυθήρων. Δυστυχώς η προσπάθεια απέτυχε αφού δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια αυτά που θα εξασφάλιζαν την οικοδόμηση του συνοικισμού. Το 1973 με νεώτερο διάταγμα ανεκλήθη η απόφαση του 1954 και έτσι το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

  Ο Πάνος Φύλης, συνέχισε να προσφέρει στον τόπο του, ιδιαίτερα στον Αβλέμονα, στον οποίο παρεθέριζε αλλά και υπεραγαπούσε. Ίδρυσε με τους κάτοικους του Αβλέμονα τον σύλλογο «Φιλόξενος» ο οποίος έχει συμβάλει σχεδόν εξολοκλήρου στην ανάπλαση του παραθαλάσσιου οικισμού.

  Ο Πάνος Φύλλης μας πέθανε το 1998, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο για το νησί των Κυθήρων.

  Το όραμα για ίδρυση λογοτεχνικού κέντρου και οικισμού στο Διακόφτι, αποτελεί πυξίδα για τους κατοίκους του χωριού, στο μέλλον. Μας θυμίζει ότι με τα λιγοστά μέσα της εποχής, ο Φύλλης και η παρέα του, τουλάχιστον προσπάθησαν. Αν όχι τότε, γιατί όχι σήμερα να μη μπορούμε να παλέψουμε για τόσο ευγενείς και ωραίους σκοπούς;


Αρέσει σε %d bloggers: