Αξιοθέατα

Νησίς Μακρυκύθηρα ή Μάκρη

κύθηρα παραλίεςΜακρυκύθηρα ονομάζεται η νησίδα που αγκαλιάζει τον όρμο Διακοφτίου και δημιουργεί έτσι ένα υπήνεμο όρμο. Στη νησίδα έμελε κάποτε, με πρωτοβουλία του ποιητή Πάνου Φύλλη να δημιουργηθεί ένα λογοτεχνικό κέντρο – οικισμός. Τα χρόνια πέρασαν αλλά η νησίδα δεν έχει αξιοποιηθεί, πλην της κατασκευής του νέου λιμανιού των Κυθήρων. Μπορείτε να περπατήσετε και να εξερευνήσετε τη νησίδα. Σας προτείνουμε περίπατο κατά μήκος της εσωτερικής ακτής, ή να ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της. Φανταστική θέα από την κορυφή προσφέρεται με καλοκαιρινή πανσέληνο.

Σπήλαιο Χουστή

Το σπήλαιο Χουστή βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού του Διακοφτίου. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης και έχει έκταση περίπου 800 τ.μ και μέγιστο βάθος τα 15 μ. Ύστερα από έρευνες του αρχαιολόγου Άρη Τσαραβόπουλου και της ΚΣΤ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού αποκαλύφθηκαν αγγεία των ρωμαϊκών και των κλασσικών χρόνων, ενώ από την έρευνα φαίνεται ότι το σπήλαιο έχει ίχνη κατοίκησης από το 3800 π.Χ. Αξίζει μία επίσκεψη αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η είσοδος δεν είναι εύκολα ορατή και η έλευση λίγο επικίνδυνη.

Ναυάγιο

διακόφτι κύθηρα
Πολύ κοντά στο Διακόφτι, μπορείτε να δείτε το ναυάγιο του πλοίου «Nordland», που βρίσκεται μισοβυθισμένο στη βραχονησίδα Πρασονήσι και είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Σπηλιές Άσπρογας και Πόντες

κύθηρα, διακοφτιΟι σπηλιές είναι παράκτιες και βρίσκονται ανατολικά του οικισμού. Μπορείτε να τις επισκεφτείτε με μικρή βάρκα και να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά τους.

Άγιος Γιώργης

Βουνό, αυλαίμονα, κύθηρα
Το εκκλησάκι του Άγιου Γιώργη είναι χτισμένο στο λόφο μεταξύ των οικισμών Αυλαίμωνα και Διακοφτίου. Είναι πρώιμος βυζαντινός ναός, στο δε δάπεδο του εσωτερικού του φιλοξενεί ψηφιδωτό του 7ου αιώνα μ.Χ. Δίπλα στο ναό του Αγίου Γιώργη υπάρχει και ο ναός της Παναγίας κυθηραϊκού ρυθμού. Στον ίδιο λόφο βρίσκεται το μινωϊκό ιερό κορυφής που ερευνήθηκε τη δεκαετία του 90 από τον αείμνηστο Σακελαράκη, αρχαιολόγο. Ακόμη στο λόφο μπορείτε να επισκεφτείτε, ακριβώς στην κορυφή, τη βαρδιόλα, μεσαιωνικό παρατηρητήριο που επέβλεπε την θάλασσα Κυθήρων από τον Κάβο Μαλιά μέχρι την Κρήτη.

Μεγάλη και Μικρή Δραγονάρα

αυλαίμονας κυθηρα
Αν πάρετε τη βάρκα σας και κατευθυνθείτε ανατολικά, πάντα κοντά στην ακτή, θα συναντήσετε τις δύο βραχονησίδες που ονομάζονται Μεγάλη και Μικρή Δραγονάρα. Στη θαλάσσια περιοχή, οι ψαράδες συχνά συναντούν φώκιες και δελφίνια. Πάνω στη Μεγάλη Δραγονάρα ζουν αγριοκούνελα και κατσίκια, τα οποία εκμεταλλεύονται άνθρωποι από τα γύρω χωριά. Στη Μικρή Δραγονάρα (ή αλλιώς Αντιδραγονάρα) υπάρχει ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, από την εποχή των κλασσικών χρόνων. Έρευνες έγιναν από τον Αρχαιολόγο Άρη Τσαραβόπουλο και την ΚΣΤ’ Εφορία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στα τέλη της δεκαετίας του 90 και βρέθηκαν αγγεία, αμφορείς, λίθινες άγκυρες και αρχαία νομίσματα. Που εκτίθενται στο Μουσείο των Κυθήρων

Αγία Μόνη

κύθηρα μοναστήρια
Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης βρίσκεται πάνω από τον οικισμό του Διακοφτίου στο βουνό. Από παλιά υπήρχε μικρό εκκλησάκι, αλλά το 1767, ύστερα από θεομηνία που κατεστράφη ο επίσκοπος του νησιού αποφάσισε να χτιτεί εκεί μοναστήρι με νέο ναό. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, πριν την επανάσταση, το 1803 είχε καταφύγει στα Κύθηρα και έκανε τάμα στην Παναγία ότι όταν θα λευτερώσει την Ελλάδα, θα ερχόταν να ανακατασκευάσει το ναό που είχε υποστεί φθορές από το χρόνο. Πράγματι, μετά την επανάσταση ο οπλαρχηγός επέστρεψε και πραγματοποίησε το τάμα του. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βασιλική μονόκλιτη. Μπορείτε να περπατήσετε στα πέριξ του μοναστηρίου και να θαυμάσετε την θέα που κόβει την ανάσα, ειδικά στη βόρειο-ανατολική πλευρά που φαίνεται και ο οικισμός του Διακοφτίου. Το καλοκαίρι το μοναστήρι ακολουθεί το έθιμο του δεκαπεντισμού, παραμονή στο μοναστήρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και παρακολούθηση του θρησκευτικού προγράμματος. Μπορείτε, αν επιθυμείτε, να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο ιερέα και να δηλώστε ενδιαφέρον για συμμετοχή και διαμονή στο μοναστήρι.

Αρέσει σε %d bloggers: