ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Μ37 Κολοκοτρώνης – Διακόφτι | 4.7 km | 2 h | Δυσκολία 1/5
Η διαδρομή ξεκινάει από το Μνημείο του γέροντα του Μοριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον κεντρικό δρόμο ριλιγκιανίκων – Διακοφτίου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, παλαιότερα αποτελούσε την κύρια δίοδο επικοινωνίας με όλο το νησί. Από εκεί περιδιάβαιναν τα ζώα που ήταν ζωσμένα με καλούδια. Το χρησιμοποιούσαν και οι άνθρωποι για διάφορους λόγους, από τους αρχαίους χρόνους. Κατά τη διάρκεια του, θα ανταμώσετε πλήθος από καμάρες, οι οποίες ορθώνονται σε άριστη κατάσταση, για περισσότερο από 300 χρόνια. Για πρώτη γεύση, θα συναντήσετε το χωριό “Πέντε Πηγάδια”. Είναι εγκαταλελειμμένο πια και κείτεται μέσα σε ερείπια. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στα απολειφάδια, θα δείτε πως φυτρώνουν ακόμα ελιές. Αυτό είναι περίτρανη απόδειξη πώς ο τόπος κάποτε ήταν εύφορος και χρησιμοποιούταν από τους γεωργούς. Σήμερα και από τις δύο πλευρές του μονοπατιού, υπάρχουν αρκετά ρείκια, λαδανιές και θυμάρια για να σας συντροφεύουν με τη χάρη και τις ευωδίες τους. Κατεβαίνοντας, θα φτάσουμε στο “πρόβγαλμα”. Από εκεί φαίνεται καθαρά το Διακοφτί, για πρώτη φορά. Λίγο πιο πέρα, υπάρχει ο “καφενές του Καμαριώτη”, όπου κατά τα παλιά χρόνια, οι άντρες παίρνανε μιαν ανάσα, για να αντέξουν την ανηφόρα που τους περίμενε. Εκεί υπάρχει ακόμα το λιθόχτιστο πεζούλι. Ενώ κατηφορίζετε, έχετε μπροστά σας την καταπληκτική λαγκάδα. Αν σωπάσετε εντελώς θα ακούσετε τα μυστικά και τους ψιθύρους των προγόνων μας. Τα λόγια τους θα φτάσουν στα αυτιά σας, σαν καλοκαιρινό αεράκι που πέρασε και πάει.Σημαντικό είναι να ξέρετε πως το μονοπάτι που θα διαβείτε, ήταν κλειστό εντελώς εδώ και πολλά χρόνια από πυκνή βλάστηση. Πρόσφατα άνοιξε, με την αρωγή και τη φροντίδα των κατοίκων και σας περιμένει να το απολαύσετε.
M36 Διακόφτι – Αγία Μόνη | 3 km | 1 h 10′ | Δυσκολία 2/5
Ξεκινάτε από το Διακόφτι ανηφορίζοντας ομαλά, στις καταπράσινες πλαγιές της Αγίας Μόνης. Μυρωδιές από φασκόμηλο, ρείκι και θυμάρι θα σας συνοδεύουν την πορεία σας. Το μονοπάτι είναι λίθινο και καταλήγει στην Ιερά Μονή της Αγίας Μόνης. Η Αγία Μονή είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού. Όπως καταλαβαίνετε η θέα σου κόβει την ανάσα και φτάνει μέχρι και το Μυρτώο πέλαγος. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και ανεγέρθηκε με τη βοήθεια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο μύθος λέει, ότι είχε κάνει τάμα στην Παναγιά, ότι εάν γυρνούσε νικητής, θα βοηθούσε και στην ανοικοδόμηση του ναού. Έτσι κι έγινε. Η μονή διαθέτει εξαιρετικά αξιοθέατα, που μόνο παραπονεμένους δεν θα σας αφήσουν. Στην κορυφή της δεσπόζει το εξαίσιο καμπαναριό από πωρόλιθο, χαρακτηριστικό δείγμα της Κυθηραϊκής, λαϊκής τέχνης. Θρύλοι και μύθοι περικυκλώνουν αυτή τη μονή. Ένας από αυτούς λέει πως κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Μόρμορης, έδινε πληροφορίες μυστικά, με τη βοήθεια ενός ασύρματου, στις συμμαχικές δυνάμεις, για την κινητικότητα των εχθρικών σκαφών. Στη σημερινή εποχή, ο παπά Γιώργης Αδικημενάκης, σε ένα από τα κελιά της μονής έχει εγκαθιδρύσει, ένα πρωτότυπο εργαστήρι κηροποιείας. Αφού απολαύσετε τη διαμονή σας στην Μονή, μπορείτε να γυρίσετε στο Διακόφτι, είτε χρησιμοποιώντας το μονοπάτι που ήρθατε, είτε παίρνοντας την οδό προς το μνημείο του Κολοκοτρώνη και από εκεί ακολουθώντας τη διαδρομή Μ37 (+ 6,6km, 2h50′).
Το μονοπάτι με τις μουσικές πέτρες
Νότια του οικισμού του Διακοφτιού ανοίχτηκε πρόσφατα παλιό μονοπάτι που καταλήγει στον Αβλέμονα. Στην αρχή του μονοπατιού, ένα χιλιόμετρο περίπου νότια του Διακοφτιού, μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τον περιπατητή. Άγριες πέτρες υψώνονται σε πολύπλοκους σχηματισμούς κατά μήκος του μονοπατιού. Αν τις κτυπήσεις με άλλη πέτρα παράγουν σύνθετους ήχους με ξεχωριστό τρόπο. Η αλμύρα, οι άνεμοι και τα κύματα έχουν αποσαθρώσει τα βράχια και η χιλιοτρυπημένη και κοφτερή τους επιφάνεια “κλαίει” γοερά. Μια όμορφη και εύκολη διαδρομή. Ιδιαίτερη απόλαυση τα ψηλά κύματα που κτυπούν τα κάθετα βράχια στα νότια του Διακοφτιού αν διαλέξει κανείς μέρα με δυνατό άνεμο.
Περισσότερα για τα μονοπάτια του Διακοφτιού και των Κυθήρων θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://kytherahiking.com
ΣΠΗΛΑΙΟ ΧΟΥΣΤΗΣ
Το μικρό σπήλαιο της “Χουστής” βρίσκετε στην περιοχή Διακόφτι χωμένο μέσα στο έδαφος με εμβαδό 30×30. Πριν μερικά χρόνια μια επιστημονική ομάδα ανακάλυψε στην σπηλιά αρχαιολογικά ευρήματα και πολλά πέτρινα εργαλεία τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 4000π.Χ.
Επίσης κλασσικά, ρωμαϊκά και άλλα μαρτυρούν την πολυετή παρουσία και πολλαπλή χρήση του σπηλαίου. Η είσοδος είναι λαξευμένη στην πέτρα και οδηγεί μέσα στο σπήλαιο από την οροφή προς τα κάτω με διαδοχικά σκαλιά. Διάφορες κόγχες πάνω στην πέτρα μαρτυρούν ότι το σπήλαιο λειτουργούσε και ως ιερό.
Μια ιστορία για αυτό το σπήλαιο μας λέει ότι όταν οι κάτοικοι του Διακόφτι έβλεπαν κάποιο καράβι να έρχεται προς το λιμάνι κρυβόντουσαν μέσα στο σπήλαιο για να προστατευτούν και τοποθετούσαν σκίνους πάνω στην είσοδο για να μην μπορέσουν να τους καταλάβουν.